Gastronomia jest potężną gałęzią naszej gospodarki. Jej ewolucja trwa nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat, na co wpływ ma w dużej mierze społeczeństwo. Wzrastający standard obsługi, ogromny wybór lokali i oferowanych dań – wszystko to przyczynia się do dynamicznego rozwoju rynku gastronomicznego.
Dzisiaj, w niemalże każdej restauracji czy hotelu znajdują się komputery z oprogramowaniem, które ma ułatwiać zarządzanie lokalem, ewidencjonowanie sprzedaży jak i prowadzenie bieżących zamówień produktów i usług. Programy te zdają się być najbardziej przydatne, w szczególności kiedy właściciel prowadzi kilka punktów gastronomicznych, sprzyja to bowiem optymalnemu zarządzaniu (nadzór nad przebiegiem pracy z dowolnego miejsca, w którym się znajduje).
Aktualnie menadżerowie restauracji nie mają potrzeby zapisywać zamówień na osobnych kartkach, przygotowywać niezrozumiałych list zakupów a nawet menu. Realizacja tych czynności odbywa się za pośrednictwem systemów elektronicznych. Jego obsługa nie wymaga szerokiej wiedzy z zakresu informatyki, bowiem interfejs programu jest graficzny i można nauczyć się go wykorzystywać dosłownie w ciągu kwadransa. Oprogramowanie można instalować na dowolnym komputerze. Istnieją także wersje mobilne takich systemów, instalowane na smart fonach lub tabletach.
Wychodząc naprzeciw rozwiązaniom, które ułatwią pracę w gastronomii, wprowadzamy działania związane z wdrożeniem jednego z najbardziej znanych systemów elektronicznych, jakim jest system GASTRO firmy Softech. Programy GASTRO stanowią kompleksowe rozwiązanie do prowadzenia sprzedaży, rozliczeń oraz kontroli utargów i magazynów a także kalkulacji w gastronomii. Z programów GASTRO korzysta w Polsce prawie 6000 punktów gastronomicznych.